Löpträning

Nu börja löpsäsongen för många, både för nybörjare och de inbitna löparna.

För dig som är nybörjare kan det vara bra att ha ett mål. Kanske finns det ett lopp i din stad som du kan ha som mål eller bara en sträcka du vill klara av att springa.

För dig som är inbiten löpare våga utmana dig för att utveckla din löpning. Ett tips är intervall träning och backträning, väldigt jobbigt men kan verkligen rekommenderas. Kommer mer om detta senare i bloggen.

Det jag tänkte ta upp här är att det är viktigt att stärka kroppen när man ska komma igång att löpträna. Detta för att undvika skador. Det gäller självklart nybörjare som den inbitne löparen.

Löpning är en sport som belastar knän, höfter, rygg och diskar väldigt mycket. Många nybörjare glömmer ofta bort hur viktigt det är att stärka kroppen med styrkeövningar för att undvika överbelastningsskador. Är du väldigt överviktig är det bästa att börja med långa promenader, stavgång, simning eller cykling, som inte belastar dina leder på samma sätt som löpningen. Rätt löpteknik är något som kommer längre fram i bloggen. Med en stark kropp får du även en bättre löpteknik som sparar dina leder.

Vilka muskler ska du träna?

Framförallt bålen, ryggen, sätet, baksida lår och muskler runt knäna. Tänk även på att stretcha musklerna efter löpningen.

- Knäböj ( tänk på att knäna och fötterna går i samma riktning, annars kan du skada knät. Tänk på en bra hållning i ryggen)

- Plankan (Tänk på en rak linje, är det svårt gå ner på knäna och kör plakan. Kör 45 sek x 2 .

- Benspark (sittandes på en bänk eller sten)

- Höftlyft (Lyft höften rakt upp)

Du kan göra övningarna efter ditt löppass. Gör övningarna 2 x 15. (Video filmer och bilder kommer framöver)

Sträck på dig och slappna av i axlarna. Låt fötterna flytta sig på ett sätt som känns bekvämt, ta inte för långa kliv. Känn in rytmen, andningen blir automatiskt ansträngd när du börjar jogga – den kommer på några veckor bli betydligt lättare.

Tänk på:

  • Öppna upp bröstkorgen – tummen upp för att det är roligt att springa. Andningen blir då  lättare.
  • Tänk att någon drar dig upp i håret - blicka långt fram
  • Slappna av i axlar.
  • Sträck på dig och korta av stegen i uppförsbacken, släpp handbromsen nedför och spänn magen.

 

Lycka till 🙂 Delar gärna med mig av mera tips .

Pin It on Pinterest