scm stretch

 

Har du huvudvärk, yrsel, tinnitus eller känner trötthet i nacken?

Det är många av mina klienter som känner av det ibland. Har fått en fråga hur kan man förebygga detta själv. Jag tänkte berätta lite om en muskel som heter "Sternocleidomastoideus ("den sneda halsmuskeln")" själv kallar vi som jobbar med denna muskel för SCM muskeln. Den fäster bakom örat och usprung vid nyckelbenet och bröstbenet.

Det är många som har datorer som sitt arbetsredskap och även flitig användare av datorer på fritiden. Det finns andra yrken då den muskel påverkas. Vi sitter ofta fel vid vår arbetsplats eller hemma när vi sitter vid våra datorer. Efter ett par timmar drar vi ofta fram hakan, vilket gör att vi stressar SCM muskeln i ett töjt läge. Om vi tänker på den motarbetande (antagonisten) muskel nackrosetten så blir den påverkad även den. Kommer dock inte ta upp det här.

SCM muskeln kan även bli spänd när vi andas fel som vi gör när vi är stressade. Vi andas då med bröstet istället för magen.

Tips som du kan göra för att förebygga problem med denna muskeln:

- Ta pauser varje timme, gå en sväng och drick ett glas vatten.
- Låt armarna hänga fritt och ta ett djupt andetag medans du  drar upp axlarna och andas ut när du släpper ner axlarna. Upprepa ett par gånger.
- Stretch ut bröstmusklerna.
- Ta djupa andetag långt ner i magen.
- Kommer även en bild hur du kan stretch SCM muskel.
- En övning som är bra: Stå med hela kroppen och nacken mot väggen - pressa huvudet mot väggen i några sekunder. Alltså   hakan mot halsen. Håll kvar i några sekunder och upprepa. Var dock försiktig med denna övning i början.
- Träning -  bla med skivstång/eller liknande med drag upp mot hakan (kommer mer info om denna övning framåt) Du får igång cirkulationen i musklerna av träningen.
- Mindfulness - Avslappningsband, lära dig att andas rätt.
- Massage eller annan behandling.
- Stretching av SCM Muskeln. Beskrivning : Håll båda händerna över ett nyckelben. Luta huvudet uppåt och bakåt. Upplev en förlängning över sidan av halsen. Håll i ca 20 sek och upprepa 3 ggr. Lyssna på din kropp och var försiktig med denna övning.

Detta kanske låter väldigt simpelt, men jag lovar att det kommer göra nytta för dig som är spänd, har huvudvärk eller känner yrsel. Har du långvariga problem rekommenderar jag alltid att ta kontakt med läkare.

Pin It on Pinterest