chiafrön

 

Chiafrön - Rik på omega-3 och fibrer.

En av de största vegetabiliska källorna för omega-3 - bara två matskedar innehåller mer omega-3- än en laxfilé, dessutom rik på kalk och antioxidanter. Använd gärna som ingrediens till bakning eller till en musli.

Om du lägger Chiafrön i blöt blir det som en gele för att chiafrön binder vatten.
”Slemmet” är bra för tarmarna och luckrar upp membranen så att man lättare tar upp nyttigheterna. När man bakar så luckrar man upp det.

 

Omega 3 kan minska inflammatoriska sjukdomar, reumatism, tarmsjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar.
Hjärnan består till stor del av omega 3-fett så en brist kan rimligen ge problem. Kroppen kan inte bilda omega 3, därför viktig att få i sig detta.
Det sägs att det kan hjälpa vid depression och lindrig Alzheimers sjukdom.

Lite att tänka på:

Vi tar bättre upp omega 3 från djur som går ute och betar och fiskar som får i sig alger. Vi tar upp en del av vegetabiliska omega 3, men äter vi inte vilt, gräsätande utgående djur eller viltfångad fisk så kan ett tillskott på omega 3 vara bra, sägs det. Omega 3 av högsta kvalitet finns i fet fisk och de är långa fettsyrorna EPA och DHA. Omega 3 från växtriket innehåller kort fettsyror ALA, som finns bla i linfrö, chiafrön och gröna bladväxter. Men kroppen omvandlar bara en lite del av de korta fettsyrorna till de viktiga EPA och DHA. Omega-3 bildas i alger och gröna växter som korta fettsyror ALA, men när djur och fiskar äter dessa så ombildas det till de långa EPA och DHA fettsyrorna. Då får vi i oss de bästa Omega-3 fettsyror.

Pin It on Pinterest