2015

God fortsättning önskar Shape4life.

Hoppas du haft en fin jul och njutit av mat och ledighet. Både kroppen och själen behöver få må bra.

För många innebär julen många middagar och bjudningar. För en del kan det vara svårt att säga nej tack, till all mat och dricka som bjuds på. Det är bara du som bestämmer över din kropp och hälsa. Jag personligen tycker att man ska njuta av julen och äta det man vill ha. Det är inte under julen som spelar roll vad vi äter och vad vi tränar, utan resten av året. 🙂

Nu börjar rutiner för många igen och återgår då till sin träning och kost. Rutiner behöver inte vara tråkigt utan underlättar för oss i vardagen.

För dig som har Shape4lifes kostdagboken kommer det nyheter 2015. Det har efterfrågats färdiga veckomenyer och uträknade recept. Detta kommer vara klart inom kort. Har du recept du vill ha med så maila dessa till info@shape4life.se. Det kommer alltså att finnas färdiga veckomenyer i kostdagboken för olika mål.

Mycket annat nytt på Shape4life är pågång. Önskar alla en bra start inför för ett hälsosamt 2015. Shape4life finns för dig.

Här kommer ett förslag till Nyårsfesten.

Förätt Heta räkor
Varmrätt Indisk kycklinggryta
Efterätt Likörmarinerad frukt med vaniljcremefraiche

Heta räkor
En liten förrätt med heta kryddor kan göra att du blir mätt och nöjd av mindre mat. Aptitretaren förvandlas till aptitdämpare!

Antal portioner: 4http://www.energibalans.nu/upload/kurs1/heta-rakor.jpeg

200 g skalade räkor

MARINAD
2 msk rapsolja
1 röd chilifrukt, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 msk färsk riven ingefära
1 tsk paprikapulver
salt
färska örter, exempelvis koriander

Om räkorna är råa så steker du dem först. Blanda sen med marinaden.

121 kcal per portion
E% 
39 procent protein, 58 procent fett, 2 procent kolhydrater

Indisk kycklinggryta
En kryddigt god kycklinggryta med curry, lök och äpple. Ät gärna tillsammans med svalkande gurka och söt mango och banan.

Antal portioner 5

600 g kycklingkött utan skinn
2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
8 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 syrligt äpple i små tärningar
1,5 - 2,5 msk curry, beroende på sort och styrka
1 msk glutenfritt mjöl
4 dl kycklingbuljong
2 msk kinesisk soja
ev. salt

TILLBEHÖR
4 portioner ris, gärna råris
1 dl russin
1 banan, tärna
1 mango, tärna
1 gurka, grovriven

1. Skär kycklingköttet i bitar och bryn bitarna i omgångar i oljan. Lägg över dem i en låg gryta.

2. Fortsätt att bryna lök, vitlök och äpple. Pudra över curryn och låt fräsa någon minut. Tillsätt mjölet och blanda om ordentligt.

3. Späd med buljong och soja och koka upp under omrörning. Häll såsen över kycklingbitarna och bräsera i ca 30 minuter under lock. Smaka eventuellt av med salt.

4. Blanda russinen i det kokta riset. Tärnad banan och mango blir en härlig smakbrytning som passar utmärkt till den heta curryn. Grovriven gurka är också ett bra och svalkande tillbehör.

MÅLTIDSFÖRSLAG
200 g Indisk kycklinggryta
100 g ris + russin
40 g banan+mango
1 dl riven gurka

410 kcal per portion
34 procent protein, 20 procent fett, 46 procent kolhydrater

Likörmarinerad frukt med vaniljcrémefraiche
En god, vacker och lite lyxig efterrätt som också innehåller rätt så mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Ca 4 portioner

1 liter blandad frukt skuren i bitar
T.ex. kiwi, mango, apelsin, physalis, nektarin, äpple, druvor, jordgubbar
½ dl Cointreu eller annan valfri fruktlikör

Låt den skurna frukten marinera i likören några timmar. Rör om då och då.

½ vaniljstång eller en knivsudd vaniljpulver
2 dl (lätt) créme fraiche
1 msk florsocker - här kan du använda stevia florsocker
20 g riven eller hackad mörk choklad

Dela och skrapa ur de svarta kornen ur vaniljstångens mitt och blanda dem med lättcréme fraiche och florsocker.

Garnera med chokladen vid serveringen.

226 kcal per portion à 200 g
E% 6 procent protein, 40 procent fett, 47 procent kolhydrater, 7 procent alkohol

GOTT NYTT ÅR OCH NU SER VI FRAMEMOT ETT HÄLSOSAMT 2015. VARMA HÄLSNINGAR HELEN ODENÄNG, SHAPE4LIFE

Pin It on Pinterest