Gott med mandlar.
Mandelträdet bildar stenfrukter. Inuti kärnan i frukten finns ett frö som är det som är mandeln. Stenfrukter är släkt med persikan.
Mandel är rik på Vitamin E, järn och kalcium.
Tittar du på sötmandelns innehåll -
Mandlar innehåller mycket protein och enkelomättat fett, vilket är en bra fettkälla. Det ingår även lite fibrer som är bra för våra magar. Fibrerna hindrar en del av fettet från att tas upp av kroppen. Enligt forskning visar att den mängd kalorier som tas upp från mandel är 25 procent lägre än man tidigare trott.
Mandel och även andra nötter kan hjälpa oss att hålla vikten, såklart ett intag i måttliga mängder.
De skyddar hjärta och kärl. En del typer av cancer, stärka immunförsvaret och hjälpa till med koncentration.
Den bruna hinnan runt mandeln är rik på antioxidanter. Välj mandlar som har den bruna hinnan kvar och osaltade. När nötter rostas minskas nyttigheterna och det kan bildas ohälsosamma ämnen.
Mandel har ett lågt GI - värde. Vilket gör att du håller blodsockret på en jämn nivå.
Lite tips på vad du kan ha mandel till:
- Till en sallad - hacka i lite mandel.
- Som snacks.
- Som snacks och doppa i lite mörk choklad.
- Som mellanmål med lite keso/kvarg bär och kanel.
- Som mellanmål - turkisk yoghurt och hackade mandlar.
- Som frukost https://shape4life.se/category/recept/frukost/yoghurt/
- Göra ostkaka https://shape4life.se/saffransostkaka/
Näringsinnehåll:
Per 100g Sötmandel torkad (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
- Energi: 595.1kcal/2490.1kJ
- Vatten: 4.4g
- Protein: 20g
- Fett: 52g varav mättat: 4.93g, enkelomättat: 33.9g, fleromättat: 11g, kolesterol: 0 mg
- Kolhydrater: 13.3g, varav sockerarter: 6.6g
- Fibrer: 7.2g
- Vattenlösliga vitaminer: Folat: 59 mcg, Niacin: 3.4 mg, B2: 0.78 mg, B1: 0.21 mg, B6: 0.11 mg
- Fettlöslöslig vitaminer: Karoten (A-vit): 120mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 24 mg
- Mineraler: Fosfor: 520 mg, Järn: 5.2 mg, Kalcium: 265 mg, Kalium: 730 mg, Magnesium: 280 mg, Natrium: 11 mg, Selen: 2mcg, Zink: 3.3 mg