sommarhamburgare med yoghurtsås

Kostprogram och träningsprogram.

Jag är väldigt glad att jag jobbar med människors hälsa och träning, det är verkligen ett privilegium att få människor att må bättre. Jag har jobbat med friskvård och hälsa i 10 år nu. Jag jobbar mot enskilda personer och företag.

Jag utbildar mig kontinuerligt vilket är viktigt för att få en bred kunskap. Att se till individen. Alla är vi olika med olika förutsättningar. I hälsobranschen är det viktigt att vara öppna för att se till klientens behov.

När jag jobbar med klienter ser jag långsiktigt för att de ska få en hälsosam och hållbar livsstil. Det är viktigt att vara lyhörd. Många av mina klienter har sockerberoende, har ätit mycket skräpmat, tränar inte, har övervikt,  sover dåligt osv. Många har gått andra program innan som inte fungerat, för att det inte passat dem. Jag lägger upp program som passar individen. Tyvärr är det inte lätt för människor som vill börja leva hälsosamt, gå ner i vikt att veta var de ska vända sig. Alla som jobbar inom hälsa tror på sin metod. Jag tror inte på en metod utan många olika metoder. Detta för att vi alla är olika individer med olika bagage vi fått med oss i livet och även har vi olika förutsättningar. Flera inom hälsobranschen borde sammarbeta mer och inte klanka ner på varandras metoder. Vi alla i hälsobranschen har att lära av varandra. Det viktigaste är ALLTID  att vi ser till klientens bästa och att vi hjälper klienten till ett mer sunt och hälsosamt liv.

Många klienter vill att det ska vara enkelt att laga mat för att de har inte tid i veckan att lägga tid på mat och träning. Det stressar många. Hinna till gym och laga mat. Jag lägger upp kostprogram som är lätt att följa och alla träningsprogrammen kan tränas hemma. Det blir av och allt du behöver är ett par hantlar. Det går även bra med vattenflaskor med sand i, istället för hantlar.

I mina kostprogram räknar du inte kalorier. (Utom i 4:3 Metoden - berättar mer om den nedan) Det är fokus på hälsosam mat och att räkna kalorier har jag varit emot då de kan skapa ätstörningar. Men har man övervikt kan det vara bra att räkna kalorier i början (de gör man de första veckorna i 4:3 Metoden, vilket du senare inte behöver göra.) Jag påpekar ofta till klienter att räkna inte kalorier utan äter du bra råvaror så behövs det inte. Undvika socker och lightprodukter. Själv undviker jag gluten och en del mjölkprodukter, vilket jag rekommenderar. Jag köper ofta närproducerat och ekologisk mat vilken jag fått lära mig av min kära mor sedan 20 år tillbaka.

För att få en hälsosam livsstil räcker det inte med att äta bra mat. Du bör träna funktionell träning, styrkeövningar för att undvika arbetsskador och förslitningsskador. Det är viktigt att variera din träning annars bryter du ner din kropp. Många klienter tror att de bara kan ge sig ut och springa varannan dag, det kommer att slita ner dina leder och ge skador. Du måste börja bygga upp en stabilitet i bla. fotleder, knä och bål. Det är viktigt att du gör övningar rätt annars kommer skador uppstå.

Det pratas mycket om 5:2 dieten och även 4:3. Det ska man undvika om man har ätstörningar. I mitt program Shape 4:3 Metoden behöver du ALDRIG räkna kalorier om du följer mina recept. Shape 4:3 står för 2 lågkaloridagar  500-600 kcal och 1 dag till då du äter mellan 1000-1500 kcal. 4 resterande dagar så  räknas inga kalorier men du får rekommendationer på hälsosam mat. Du får unna dig det du vill 1-2 dagar i veckan. Träning sker hemma 3-4 ggr vecka beroende på vilken nivå du är på. Träningen är lika viktig som kosten.

Något jag brukar säga till mina klienter, att faller vi dit så känn dig inte misslyckad eller dålig . Vi faller dit ibland och vi är inte felfria. Vi tar bara nya tag och kämpar vidare det är en sund och hälsosam livsstil som är målet.

Har du ett företag, eller är en grupp eller som klient vill veta mer om kostprogram och träningsprogram, så maila på info@shape4life.se Helen Odenäng

PS. Kom ihåg att det är bara du som kan förändra din livsstil.

Pin It on Pinterest