Tänkte ta upp lite om Järn.
I Sverige räknar man att ca 30 % av kvinnorna har brist på järn. Barn och växande ungdomar, gravida och kvinnor i fertil ålder behöver extra järn. Långvarig användare av mediciner mot för mycket saltsyra kan ha brist med.
Brist kan ge blekhet, trötthet, huvudvärk, andfåddhet, dålig uthållighet, nedsatt fysisk prestationsförmåga, försämrat immunförsvar.
De flesta vet att järn finns i lever, mörkt kött, ägg, grovt bröd, råris, baljväxter, nötter och frön mm.
Det som är viktigt att ta upp är att det finns mat som stimulerar och hämmar upptaget av järn.
Mat som hämmar upptaget av järn: Tex. te, kaffe, kakao, mjölk, fil, ost, fullkornsbröd, baljväxter, nötter. (bli inte förvirrad här - dessa ämnen innehåller järn med men hämmar upptaget)
Mat som stimulerar upptaget av järn: Kött, fisk, fågel, skaldjur, Vitamin C - bär, citrusfrukter, grönsaker, frukt, surkål, vitkål sojasåser, mjölksyrade grönsaker.
Det betyder inte att du ska avstå från dessa produkter som hämmar men att tänka på vid brist av järn. Äter du mat som hämmar upptaget så tänk på att fylla på mat som stimulerar upptaget av järn. Du kan undvika att dricka kaffe och te direkt efter maten. Vänta gärna 30 minuter efter maten. Vitamin C - stimulerar upptaget av järn - citronvatten/lime vatten till maten är perfekt. Grapefrukt till mellanmål. Lite att tänka på för dig i grupperna med ett ökat behov av järn eller brist på järn.
Lite enkelt förklarat 🙂