gronsaker

Funktionell medicin.

Vad är detta tänker du? Jag tänkte berätta lite om det nya konceptet Functional Medicine. Jag har valt att ta upp delar  som Helen Sandström, vetenskapsjournalist skrivit.

Mark Huston från Nashville i USA är kardiolog och arbetar sedan många år tillbaka med denna inriktning i Functional Medicine. Han har minskat ner läkemedel mot blodtrycks - och blodfettssänkande. Börja motionera, äter näringstillskott och växtbaserande mediciner.

2013 i Oktober besökte Mark Stockholm för att berätta om sina erfarenheter. Han håller på att starta en klinik i Nashville - världens största center för hjärt-kärlbehandlingar med inriktning på Funktionell medicin. Där ska de bedrivas utbildning, praktik och forskning inom Functional Cardiovascular Medicine, funktionell medicin för hjärta och kärl. Mark har även andra satsningar i USA - nytt vårdsystem som syftar att förändra den gamla vårdmodellen.

Istället för att skriva ut antidepressiva när patient kommer in med symtom som trötthet, nedstämdhet och sömnlöshet - där kommer den funktionella läkaren börja ställa frågor om och mellan olika symtom och andra sjukdomstecken för att hitta bakomliggande mekanismer. Depression är namnet på en samling symtom, medan mekanismerna som orsakar symtomet däremot varierar från person till person. De individuella och bakomliggande orsakerna som läkaren ska leta efter.

Funktioell medicin kommer att man vill hitta ohälsa innan den hinner bli en sjukdom - man vill upptäcka problemen medan de ännu är på funktionell nivå och inte hunnit göra skada på vävnader och organ. Tanken och syftet är att ge patienten det hon behöver för att fungera och ta bort det hon mår dåligt  av. Detta sker med hjälp av kost- och livsstilsförändringar i första hand, med vanliga läkemedel och operativa ingrepp som tillägg. Metoden blir billigare, effektivare och hållbar - för patienten, samhället och miljön.

Mark menar att vanliga läkemedel är framtagna för att hantera symtom genom att blockera eller överdriva kroppens naturliga processer. Mark jobbar med att tillföra ämnen som kroppen redan använder. Man slipper dessutom biverkningar. Patienten måste även vara beredd på att ändra livsstil. Mark säger att tre tillstånd ligger bakom en stor del av hjärt-kärlsjukdomar, Alzheimers, Parkinsson och MS. Det är inflammation, oxidativ stress och felaktig respons från immunförsvaret. När belastningar och stressen upprepas dagligen under låg tid utvecklas en ihållande inflammationsprocess. Det börjar med inflammation och slutar med förstörda celler, oavsett om det sker i hjärta - kärl eller hjärnan.

Här kan du hitta lite tips från Marks rekommendationer:

Ta bort alla transfetter: Finns ofta i margarin, färdiga bakverk, godis och snabbmat.

Ät mer sesamfrön: Sesam hindrar ett enzym i levern från att tillverka kolesterol.

Drick ett par koppar ekologiskt grönt te varje dag: Antioxidanter i teet motverkar den farliga oxidation av kolesterol. Kolesterolet i sig är inte farligt, men om det oxiderar blir det skadligt för hälsan.

Ät mat med mycket omega 3: Makrill, sill, alger, linfrö, lax.

Öka fiberintaget: Lösliga fibrer "moppar upp" överskottskolesterolet i tarmen och för ut det i kroppen. Psylliumfrön, havre, frukt och grönt och baljväxter innehåller mycket lösliga fibrer.

Ät vitlök: Det minskar den farliga oxideringen av LDL-kolesterol i kroppen.

Ta tillskott med B-vitaminer: Niacin minskar blodfetter och kolesterol. Den är också inflammationshämmande och motverkar oxidering. Niacin tas alltid tillsammans med mat. Börja med 50-100 mg per dag för att undvika "flush-effekten" - röd, hettande hud. Den kommer av att blodkärlen vidgar sig och är inte farligt.

Ta tillskott av naturligt E-vitamin: Tillskottet ska innehålla blandade tokotrienoler och tokoferoler, åtta ämnen som alla är viktiga beståndsdelar av E-vitamin.

Ät C-vitaminrik mat: Färska grönsaker och bär. Var lite försiktig med fruk eftersom den innehåller mycket fruktsocker.

Ta tillskott av curcumin: Det är en antiinflammatorisk ämne som finns i gurkmeja. Det motverkar oxidering och sänker kolesterolet. För att komma upp i rätt halter måste man använda extrakt. 500 mg per dag är lagom, men tänk på att ämnet är lätt blodförtunnande.

Källa: Helen Sandström, vetenskapsjournalist.

Pin It on Pinterest