socker
Är du ständigt sugen på socker? Äter du för mycket socker? Svårt att låta bli? Socker triggar vårt behov av mer socker. Det blir en ond cirkel. Mycket av halvfabrikaten och de färdiga portionsrätterna innehåller oftast mycket socker. Yoggi, kakor, sylt och mycket mer. Det börjar ofta som barn att vi bygger upp dåliga kostvanor. Kanske är föräldrarna stressade och det blir lätt snabbmat och dålig näring. Tänk på att ge dina barn en bra start i livet. Fettceller byggs upp tidigt och det gör det svårare att hålla vikten som vuxen.
Lite tips: Gör storkok och frys in maten. Maten behöver inte alltid vara så avancerad, gör det enkelt. Ge barnen och dig själv frukt, även om det bildas till socker så är det massa antioxidanter, fibrer och vitaminer.
Vad händer i kroppen när vi äter socker?
Jo, blodsockernivån stiger snabbt och sjunker nästan lika snabbt. När blodsockret sjunker blir vi trötta, hungriga och sugna igen på denna kick. För att få energi snabbt så tar vi något med socker igen och det blir en ond cirkel och vi börjar kanske småäta. Det bli ett dåligt ekorre hjul. Vi ska istället försöka bryta det mönstret och äta mat som håller blodsockret på en jämn nivå.
Hur ska jag göra nu tänker du? GB tabellen är ett perfekt mått på hur du håller blodsockret på en jämn nivå. Jag kommer berätta mer om GB- som står för GLYKEMISK BELASTNING.Vad händer då med fettförbränningen om vi äter socker för att hela tiden höja vårt blodsocker när det sjunkit?
När vi småäter flera gånger om dagen och insulinet inte hålls jämt, kommer kroppen att lägga överskottet som fettceller och som lagras där och vi går upp i vikt. Om du däremot äter mat som håller en jämn blodsockernivå kommer du att kunna bränna fett. Viktigt är även att träna och inte ligga på ett överskott i kalorier.

Någongång som det är bra äta kolhydrater, så är det efter ett intensivt träningspass, då kroppen kan lagra in sockret direkt i cellerna, man kan då undvika blodsockerkurvorna.

Låter det krångligt?Låt shape4life hjälpa dig. Du kan anmäla dig till den 1 juli med träningsprogram och kostprogram online! Anmälan görs direkt på www.shape4life.se Öppnas någon dag innan. Start efter den 1 Juli är 1 Augusti.

Pin It on Pinterest